Elektryczny kontakt grill – jaki wybrać?
Kontakt grill jest to urządzenie grzewcze najczęściej wykorzystywane zarówno w restauracjach, barach, kawiarniach, piekarniach, lokalach typu fast food jak i na stacjach benzynowych. Możemy spotkać kontakt grille zarówno elektryczne, jak i gazowe. Występują one w różnych rozmiarach, chodź z reguły są to małe urządzenia. Dodatkowo posiadają różne wydajności i różne rodzaje płyt grzewczych. Jeżeli planujesz zakup kontakt grilla, w tym artykule podpowiadamy na co zwrócić uwagę podczas zakupu.
Co możemy przygotować na elektrycznym kontakt grillu?
Kontakt grill pozwala szybko i w łatwy sposób przyrządzić wyjątkowo smaczne przekąski i dania. Na kontakt grillu możemy, w krótkim czasie przygotować hot-dogi na stacji, czy kanapki na ciepło w kawiarni. Prowadząc restauracje, to małe urządzenie pozwala nam na przygotowanie czegoś więcej, niż klasycznej kiełbaski z grilla. Elektryczny kontakt grill to świetne rozwiązanie, na którym zrobimy wyjątkowo soczystą karkówkę, idealnego łososia, kolorowe szaszłyki, a nawet owoce morza.
Na co zwrócić uwagę wybierając kontakt grill?
Wybierając elektryczny kontakt grill warto kierować się:
- rodzajem prowadzonej działalności,
- potrzebną wydajnością urządzenia,
- rodzajem serwowanych dań,
- łatwością czyszczenia urządzenia.
Dodatkowe różnice w elektrycznych kontakt grillach
Decydując się na zakup elektrycznego kontakt grilla do lokalu gastronomicznego warto zwrócić uwagę jeszcze na dwie kwestię. Na jakość wykonania danego urządzenia oraz średnią częstotliwość jego serwisowania. Gdy już odpowiemy sobie na pytanie, czy potrzebujemy urządzenia charakteryzującego się wysoką jakością, czy raczej stawiamy na coś tańszego, powinniśmy zastanowić się nad tym, jaki rodzaj płyty będzie dla nas najbardziej odpowiedni.
Elektryczny kontakt grill gładki i ryflowany
Możemy zdecydować się na płytę płaską – gładką lub ryflowaną, która wizualnie bardziej przybliży przygotowane potrawy do tych z klasycznego grilla. Jeżeli nie wiesz, na jakim rodzaju płyty chciałbyś przygotowywać swoje produkty lub dania spokojnie znajdziesz urządzenie, które posiada zarówno gładką jak i ryflowaną płytę grzewczą – takie dwa w jednym.
Szybkie podsumowanie
Elektryczne kontakt grille pozwalają na wszechstronne wykorzystywanie ich zarówno w kuchni, jak i za barem. Są bardzo łatwe w obsłudze i przy poprawnym użytkowaniu mało awaryjne. Dodatkowo warto pamiętać, że wcale nie trzeba stawiać na kupno nowego urządzenia. Profesjonalny używany sprzęt gastronomiczny, jest tańszy i nie odbiega jakością od nowego. Świetnym przykładem może być Roller Grill panini R dostępny w sklepie Gastrohub.pl.
Zachęcamy do kontaktu lub odwiedzenia nas w podwarszawskim Kazuniu Polskim ul. Genetyczna 37. Nasi specjaliści odpowiedzą na wszystkie pytania oraz pomogą w doborze odpowiadającego sprzętu.
Blog
- Innowacyjny ekspres do kawy Heylo
- Targi Host Milano 2023 – Kulisy sukcesu naszej firmy w świecie gastronomii
- Warszawskie kawiarnie stawiają na niezawodne używane urządzenia
- Renowacja urządzeń gastronomicznych
- Jak zaoszczędzić na serwisie gastronomicznym?
- Serwis witryn do lodów i konserwatorów
- Przegląd urządzeń gastronomicznych przed sezonem
- Serwisant urządzeń gastronomicznych – na czym właściwie polega jego praca?
- Kostkarka do baru – kiedy nie warto jej kupować?
- Używane sprzęty gastronomiczne powodem do dumy
- La Marzocco – ekspres do kawy najchętniej wybierany przez baristów
- Używane witryny do lodów w lokalnej cukierni
- Jakie wyposażenie do kawiarni?
- Jak wygląda naprawa urządzeń gastronomicznych?
- Zero waste pierwszym krokiem do gospodarki cyrkularnej
- Jak rozpoznać dobry serwis gastronomiczny?
- Najlepsza wyciskarka gastronomiczna do cytrusów
- Czyszczenie i konserwacja urządzeń gastronomicznych
- Konserwator do lodów – porady dla użytkowników
- Elektryczny kontakt grill – jaki wybrać?