Jak zaoszczędzić na serwisie gastronomicznym?
Wielu właścicieli lokali gastronomicznych zastanawia się jak zaoszczędzić na serwisie gastronomicznym. Często poszukuje promocji na okresowe przeglądy lub korzysta z jednorazowych rabatów przy zakupie urządzeń. Jednak sposobów na oszczędności, a zarazem zapewnienie sobie bezawaryjnej pracy urządzeń gastronomicznych jest dużo więcej. W tym tekście postaramy się przybliżyć te absolutnie podstawowe, jak również mniej oczywiste.
Prawidłowy dobór urządzeń
Częstym powodem zwiększonych wydatków lub usterek jest sprzęt niewłaściwie dobrany do profilu lokalu i potrzeb. Przykładowo duże urządzenia chłodnicze wyposażone w duże sprężarki będą generować większe zużycie energii. Jednocześnie będą narażone na usterkę, której naprawa będzie droższa, niż w przypadku mniejszego urządzenia. Podobnie zbyt duża zmywarka gastronomiczna może również powodować ponadnormatywne zużycie wody, a w przypadku awarii może spowodować większe szkody.
Dlatego prawidłowy dobór urządzeń gastronomicznych oraz ich dopasowanie do profilu działalności gastronomicznej pod kątem wielkości i mocy, jest tak ważne i pozwala na oszczędności.
Właściwe podłączenie urządzeń
Kwestia odpowiedniego podłączenia urządzeń wydaje się na pozór oczywista, niestety często traktowana jest po macoszemu. Podłączenie wielu urządzeń do jednego przedłużacza elektrycznego, bez odpowiednich zabezpieczeń chroniących przed spięciami może być nie tylko źródłem pożaru, ale i punktem zapalnym nieprawidłowej pracy urządzeń, a następnie ich awarii. Korzystanie z nieodpowiednich rur, przyłączy lub uszczelek w instalacji wodno-kanalizacyjnej, zwiększa ryzyko wycieku i zalania. Jak widać niewłaściwie podłączenie urządzenia gastronomicznego może być powodem nie tylko usterki samego sprzętu, ale również bardzo wielu problemów i kosztownych napraw w lokalu.
Zachowanie czystości lokalu i urządzeń gastronomicznych
Kolejną dość oczywistą kwestią, która wpływa na działanie urządzeń gastronomicznych, jest dbanie o czystość. Mowa tutaj zarówno o samych urządzeniach, jak i przestrzeni, w której działają. Doskonałym przykładem mogą być urządzenia chłodnicze, które wymagają regularnego czyszczenia skraplacza. Mało kto wie, że to właśnie brudny skraplacz jest powodem blisko 60% awarii tego typu urządzeń.
Regularne czyszczenie elementów szczególnie podatnych na zabrudzenia takich jak filtry, grzałki czy wentylatory jest kluczowe w celu uniknięcia poważnej awarii.
Dokładne zapoznanie się z instrukcją obsługi
Na koniec fundamentalna zasada, o której większość zapomina. Nawet jeśli doskonale znamy funkcje i zasadę działania danego urządzenia — zawsze powinniśmy zapoznać się z jego instrukcją obsługi. To właśnie w instrukcji obsługi często znajdziemy istotne informacje na temat częstotliwości czyszczenia urządzenia lub wymogu wymiany konkretnych, zużywających się, elementów.
W przypadku urządzeń grzewczych brak wymiany uszczelek po odpowiednim czasie użytkowania może grozić dużą utratą ciepła, co skutkuje wzmożoną pracą pieca.
Na pozór banalny limit nośności regałów przemysłowych również nie jest przypadkowy i nie powinien być przekraczany.
Jak widać po powyższych przykładach, metod na oszczędności związane z serwisem gastronomicznym jest wiele. Najlepiej zacząć od tych najbardziej oczywistych, często wymagających więcej naszego czasu i uwagi, niż nakładów finansowych. Warto przestrzegać tych dobrych praktyk, aby w przyszłości nie ponosić dużo większych kosztów związanych z naprawami awarii, których można było uniknąć.
Jak zaoszczędzić na serwisie gastronomicznym?
Odbierz 10% rabatu
Pozostając w temacie napraw serwisowych, zapraszamy do skorzystania z usług naszego serwisu gastronomicznego. Przy okazji tego poradnika oferujemy rabat na usługę serwisową. Wysłanie zgłoszenia serwisowego zajmuje tylko 3 minuty – ZAMÓW SERWIS – ograniczysz koszt serwisu i zaoszczędzisz czas.
Blog
- Innowacyjny ekspres do kawy Heylo
- Targi Host Milano 2023 – Kulisy sukcesu naszej firmy w świecie gastronomii
- Warszawskie kawiarnie stawiają na niezawodne używane urządzenia
- Renowacja urządzeń gastronomicznych
- Jak zaoszczędzić na serwisie gastronomicznym?
- Serwis witryn do lodów i konserwatorów
- Przegląd urządzeń gastronomicznych przed sezonem
- Serwisant urządzeń gastronomicznych – na czym właściwie polega jego praca?
- Kostkarka do baru – kiedy nie warto jej kupować?
- Używane sprzęty gastronomiczne powodem do dumy
- La Marzocco – ekspres do kawy najchętniej wybierany przez baristów
- Używane witryny do lodów w lokalnej cukierni
- Jakie wyposażenie do kawiarni?
- Jak wygląda naprawa urządzeń gastronomicznych?
- Zero waste pierwszym krokiem do gospodarki cyrkularnej
- Jak rozpoznać dobry serwis gastronomiczny?
- Najlepsza wyciskarka gastronomiczna do cytrusów
- Czyszczenie i konserwacja urządzeń gastronomicznych
- Konserwator do lodów – porady dla użytkowników
- Elektryczny kontakt grill – jaki wybrać?