Czyszczenie i konserwacja urządzeń gastronomicznych
Profesjonalne urządzenia gastronomiczne charakteryzują się wysoką wytrzymałością i możliwością długotrwałej pracy przy bardzo dużych obciążeniach. Niemalże wszyscy producenci sprzętów gastronomicznych zwracają uwagę na to, że długotrwała i poprawna praca urządzenia jest możliwa tylko wtedy, gdy o dane urządzenie dbamy i na bieżąco je czyścimy. Czystość w gastronomii to podstawa. Informacje o obowiązku czyszczenia zamieszczane są już w instrukcjach obsługi, kartach produktowych lub nawet w warunkach gwarancji.
Przypominamy, że czystość w gastronomii w stosunku do urządzeń jest niewystarczalna, należy również zachować szczególną higienę wobec wszystkich innych przedmiotów i we wszystkich innych pomieszczeniach – na kuchni, zmywalni, wydawce, zapleczu, sali oraz w toaletach. Dzięki temu zwiększamy bezpieczeństwo pracowników oraz klientów odwiedzających lokale.
Ograniczenie rozprzestrzeniania się zarazków
Poprawna higiena w lokalach gastronomicznych powinna być zawsze podstawą. W dobie rozwoju bakterii i wirusów niebezpiecznych dla zdrowia i życia należy dbać o nią szczególnie. Jeszcze parę dni temu mogliśmy zauważyć jak wiele restauracji zaczynało zwiększać ogólnie panujące zasady BHP, próbując ograniczyć zagrożenie związane z koronawirusem. Zwiększona została częstotliwość dezynfekcji stoisk pracy, stolików, klamek, terminali płatniczych. Restauratorzy wyszli z prośbą o rezygnację z płatności gotówką, a zamówienia mogą być realizowane tylko z opcją na wynos. To jedne z kilku dodatkowo wprowadzanych szczególnych zasad ostrożności, które pozwalają ograniczyć rozprzestrzenianie się zarazków. Warto pamiętać, że wszystkie te procedury mają na celu ochronę zdrowia pracowników, klientów oraz ich bliskich.
Czyszczenie i poprawna konserwacja
Dla każdej działalności gastronomicznej zadowolenie klienta oraz jego ogólne wrażenie dotyczące czystość w gastronomii: zarówno sprzętów barowych, kuchni i sali powinno być priorytetem, ponieważ
- poprawia działanie urządzenia,
- utrzymuje urządzenie w dobrej kondycji,
- ma na celu uniknięcie uszkodzeń, przepięć, awarii elektroniki itd.,
- wpływa na poprawę jakości przygotowywanego produktu,
- ogranicza rozwój bakterii i wirusów
Nieczyszczone wnętrze lodówki.
Wnętrze lodówki czyszczone na bieżąco.
Przy czyszczeniu urządzeń pamiętajcie:
- zawsze przed rozpoczęciem czyszczenia i konserwacji należy odłączyć urządzenie od zasilania,
- przed rozpoczęciem czyszczenia należy założyć rękawiczki jednorazowe, żeby nie nanosić bakterii na podzespoły czy obudowę urządzenia,
- należy używać specjalistycznej chemii dedykowanej do danego urządzenia przez producenta lub specjalistów branży gastronomicznej,
- używać odpowiednich przyrządów do czyszczenia (zapobiega to uszkodzeniu powierzchni, elementów stałych i ruchomych, przycisków, elektroniki),
- należy czyścić dokładnie, nie pomijając żadnych elementów,
- uważnie (nieuważne czyszczenie może doprowadzić do uszkodzenia różnych elementów, ale również może narazić zdrowie użytkowników).
O urządzenia dbamy każdego dnia
Przeglądy okresowe i konserwacja urządzeń gastronomicznych powinny być wykonywane w określonym przez producenta czasie. Codzienne czyszczenie wszystkich urządzeń po zakończonej pracy lub w momencie obserwacji nadmiernego zabrudzenia powinno być obowiązkiem każdego pracownika lokalu. Przykładem może być zmywarka / wyparzarka, którą po zakończonym dniu pracy należy opróżnić ze wszystkich znajdujących się w niej naczyń, spuścić brudna wodę i opróżnić koszyczek na odpadki, czy palniki kuchni gazowej / elektrycznej, które należy wyczyścić. Są to tylko przykłady, ale należy pamiętać, że bez względu na ilość urządzeń oraz metraż lokalu – zawsze dokładnie wszystko sprzątamy. Lokale, które mają wdrożone normy ISO, HACCP czy BRC na pewno doskonale to wiedzą i stosują.
Dodatkowymi środkami ochrony w lokalu mogą być profesjonalne suszarki do rąk Dyson model 9kj, który jako jedyny posiada wbudowany filtr HEPA (włókno szklane i warstwa Filtr filcu) – najwyższej jakości filtr, który wychwytuje 99,95% cząsteczek, w tym bakterie i wirusy. jak np. w modelu 9kj. Warto rozważyć instalację najwyższej jakości urządzeń wszędzie tam, gdzie jest przygotowywana żywność dla ludzi.
Dbanie o zdrowie klientów oraz zdrowe i smaczne jedzenie jest przecież najlepszym sposobem na osiągnięcie sukcesu w gastronomii.
Jeśli szukasz profesjonalnych urządzeń gastronomicznych, w tym suszarek Dyson lub niezawodnego serwisu urządzeń to zachęcamy do kontaktu. Nasi specjaliści odpowiedzą na wszystkie pytania oraz pomogą w doborze odpowiadającego sprzętu.
Blog
- Innowacyjny ekspres do kawy Heylo
- Targi Host Milano 2023 – Kulisy sukcesu naszej firmy w świecie gastronomii
- Warszawskie kawiarnie stawiają na niezawodne używane urządzenia
- Renowacja urządzeń gastronomicznych
- Jak zaoszczędzić na serwisie gastronomicznym?
- Serwis witryn do lodów i konserwatorów
- Przegląd urządzeń gastronomicznych przed sezonem
- Serwisant urządzeń gastronomicznych – na czym właściwie polega jego praca?
- Kostkarka do baru – kiedy nie warto jej kupować?
- Używane sprzęty gastronomiczne powodem do dumy
- La Marzocco – ekspres do kawy najchętniej wybierany przez baristów
- Używane witryny do lodów w lokalnej cukierni
- Jakie wyposażenie do kawiarni?
- Jak wygląda naprawa urządzeń gastronomicznych?
- Zero waste pierwszym krokiem do gospodarki cyrkularnej
- Jak rozpoznać dobry serwis gastronomiczny?
- Najlepsza wyciskarka gastronomiczna do cytrusów
- Czyszczenie i konserwacja urządzeń gastronomicznych
- Konserwator do lodów – porady dla użytkowników
- Elektryczny kontakt grill – jaki wybrać?