Serwis witryn do lodów i konserwatorów
Gorący sezon letni zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza idealny moment na przegląd urządzeń mroźniczych. Oczywiste jest, że nikt nie chce rozpocząć lata od usterki, która spowoduje przestój w działalności. Szczególnie w przypadku kawiarni, cukierni czy lodziarni, każda awaria to ryzyko utraty klientów, którzy szukają ochłody w lodach.
Serwis witryn do lodów
Jego czas realizacji oraz koszt uzależniony jest od modelu konkretnego urządzenia. Kompaktowe witryny do lodów posiadają prostszą budowę i wyposażone są w małe sprężarki. Dzięki temu wykazują mniejszy pobór mocy, a co za tym idzie, serwis takich urządzeń jest tańszy. Duże konserwatory do lodów mają zdecydowanie bardziej złożoną budowę, co wiąże się również z bardziej skomplikowanym serwisem.
Jak często serwisować?
Aby odpowiedzieć na to pytanie, najlepiej jest dokonać podziału urządzeń mroźniczych ze względu na ich wiek. Urządzenia produkowane po 2015 roku wyróżnia dużo mniejsze zużycie energii. Mimo mniejszej mocy niezbędnej do pracy wytrzymałość podzespołów takich jak sprężarki znacząco spadła. Teraz jej żywotność to około 5 lat.
Można stwierdzić, że w starszych witrynach mroźniczych poszczególne elementy były wytrzymalsze, a przykładowe sprężarki potrafiły pracować bez awarii nawet do 30 lat! Oznacza to, że każdorazowy, systematyczny przegląd i serwis witryn do lodów starszego typu kosztował lokal mniej, gdyż największe koszty naprawy generowane są właśnie przez wadliwe działanie sprężarki.
Trend wart spróbowania
Rzemieślnicze lody tradycyjne stają się coraz popularniejsze, a co sezon pojawiają się nowe punkty. Klienci są przyciągani ofertą ciekawych smaków oraz często wręcz zaskakujących dodatków do lodowych deserów.
Dlatego myśląc o rozszerzeniu oferty sezonowej w swoim lokalu lub szukając pomysłu na zupełnie nowy biznes, warto rozważyć właśnie lody tradycyjne.
Zakup witryny na lody
Dobór odpowiedniego konserwatora powinien być uzależniony od profilu lokalu gastronomicznego oraz liczby wariantów smakowych lodów, które chcesz serwować. Do mniejszych kawiarni lub cukierni polecamy mały konserwator, który pomieści przykładowo 4 kuwety z lodami w różnych smakach. Opierając swoją ofertę głównie o lody naturalne, proponujemy Ci rozważyć wybór większej witryny do lodów. Pomieszczą one nawet do 30 różnych wariantów smakowych.
Jeśli nie wiesz jakie urządzenie będzie dla Ciebie najlepsze lub obawiasz się, czy taka działalność się sprawdzi, koniecznie skontaktuj się z nami. Nasi specjaliści pomogą w zakupie najbardziej odpowiedniego konserwatora lub przedstawią atrakcyjną ofertę wypożyczenia.
Polecamy również zapoznać się z naszym poradnikiem, dzięki któremu dowiesz się jak dobrać najbardziej odpowiedni konserwator.
Blog
- Innowacyjny ekspres do kawy Heylo
- Targi Host Milano 2023 – Kulisy sukcesu naszej firmy w świecie gastronomii
- Warszawskie kawiarnie stawiają na niezawodne używane urządzenia
- Renowacja urządzeń gastronomicznych
- Jak zaoszczędzić na serwisie gastronomicznym?
- Serwis witryn do lodów i konserwatorów
- Przegląd urządzeń gastronomicznych przed sezonem
- Serwisant urządzeń gastronomicznych – na czym właściwie polega jego praca?
- Kostkarka do baru – kiedy nie warto jej kupować?
- Używane sprzęty gastronomiczne powodem do dumy
- La Marzocco – ekspres do kawy najchętniej wybierany przez baristów
- Używane witryny do lodów w lokalnej cukierni
- Jakie wyposażenie do kawiarni?
- Jak wygląda naprawa urządzeń gastronomicznych?
- Zero waste pierwszym krokiem do gospodarki cyrkularnej
- Jak rozpoznać dobry serwis gastronomiczny?
- Najlepsza wyciskarka gastronomiczna do cytrusów
- Czyszczenie i konserwacja urządzeń gastronomicznych
- Konserwator do lodów – porady dla użytkowników
- Elektryczny kontakt grill – jaki wybrać?