Kostkarka do baru – kiedy nie warto jej kupować?
Serwując gościom kawiarni czy restauracji napoje na bazie lub z domieszką lodu musimy zadać sobie pytanie jaką kostkarkę kupić. Jednak jeszcze ważniejsze pytanie brzmi, czy w ogóle jest nam ona potrzebna? Czasem warto zrezygnować z zakupu. Dowiedz się kiedy kostkarka do baru może okazać się zbędna.
Kostkarka do baru – kiedy warto z niej zrezygnować
Nawet najmniejsza kostkarka nie ma sensu, jeśli zapotrzebowanie na lód nie przekracza 20 kilogramów na dobę (w przypadku kostkarek przemysłowych). Biorąc pod uwagę koszty wody, prądu oraz serwisu zakup profesjonalnej przemysłowej kostkarki może okazać się zbędny. Dodatkowo a w przypadku twardej wody kostkarka wymaga częstego odkamieniania. O wiele bardziej ekologiczne i ekonomiczne będzie zatem kupno gotowego lodu w kostkach. Będzie to inwestycja o wiele tańsza, która na dodatek nie przysporzy nam licznych, wcześniej wspomnianych problemów.
Kostkarka w lokalu gastronomicznym
Jeśli jednak kostkarka do lodu jest nam potrzebna możemy wybierać spośród wielu modeli. Pod względem technicznym wyróżnia się kostkarki chłodzone na dwa sposoby: powietrzem lub wodą. Te pierwsze mają niższe zużycie wody, która jest pobierana tylko do robienia lodu, jednak zużywają one o wiele więcej prądu. W przypadku chłodzenia wodą ciecz ta jest pobierana w znacznej ilości, nawet jednego metra sześciennego na dobę.
Różne wielkości kostkarek gastronomicznych
Podstawowym parametrem kostkarki gastronomicznej jest jej wydajność w produkcji lodu na dobę wyrażana w kilogramach. Wachlarz możliwości rozpoczyna się od 20 kg na dobę, do nawet 100 kg i więcej. Dzięki temu jesteśmy w stanie znaleść urządzenie, które doskonale będzie odpowiadało naszym zapotrzebowaniom na lód. Warto jednak dokładnie tę kwestię przemyśleć. Wydajność produkcji lodu na dobę nie równa się ilości lodu jaki cały czas będzie się w urządzeniu znajdował. Dzieje się tak ze względu na pojemność wbudowanych zasobników na lód, która nie równa się całkowitej wydajności.
Pomoc ekspertów
Kiedy nie mamy szerokiej wiedzy na temat doboru profesjonalnych urządzeń gastronomicznych takich jak na przykład kostkarki do lodu, warto zasięgnąć porady u profesjonalistów. Szukajmy firm kierujących się etyką biznesu, to znaczy takich, które nie będą na siłę próbowały nam wmówić, że koniecznie potrzebujemy danego sprzętu, ale doradzą nam w rzetelny sposób.
Jeśli szukasz używanych, profesjonalnych i w pełni sprawnych sprzętów gastronomicznych napisz do nas. Chętnie doradzimy i pomożemy Ci w wyborze idealnego sprzętu, który sprosta Twoim wymaganiom, lub szczerze odradzimy jego zakup, jeżeli nie ma takiej potrzeby.
Blog
- Innowacyjny ekspres do kawy Heylo
- Targi Host Milano 2023 – Kulisy sukcesu naszej firmy w świecie gastronomii
- Warszawskie kawiarnie stawiają na niezawodne używane urządzenia
- Renowacja urządzeń gastronomicznych
- Jak zaoszczędzić na serwisie gastronomicznym?
- Serwis witryn do lodów i konserwatorów
- Przegląd urządzeń gastronomicznych przed sezonem
- Serwisant urządzeń gastronomicznych – na czym właściwie polega jego praca?
- Kostkarka do baru – kiedy nie warto jej kupować?
- Używane sprzęty gastronomiczne powodem do dumy
- La Marzocco – ekspres do kawy najchętniej wybierany przez baristów
- Używane witryny do lodów w lokalnej cukierni
- Jakie wyposażenie do kawiarni?
- Jak wygląda naprawa urządzeń gastronomicznych?
- Zero waste pierwszym krokiem do gospodarki cyrkularnej
- Jak rozpoznać dobry serwis gastronomiczny?
- Najlepsza wyciskarka gastronomiczna do cytrusów
- Czyszczenie i konserwacja urządzeń gastronomicznych
- Konserwator do lodów – porady dla użytkowników
- Elektryczny kontakt grill – jaki wybrać?