Jakie wyposażenie do kawiarni?
Otwarcie kawiarni niestety nie jest prostym przedsięwzięciem. Sam pomysł stworzenia miejsca unikatowego, do którego goście będą chętnie przychodzić nie jest jeszcze gwarancją sukcesu. Po spełnieniu formalności urzędowych dotyczących otwarcia kawiarni przychodzi czas na jej budowę. O tym jak wygląda otwarcie lokalu gastronomicznego z nami możesz przeczytać bezpośrednio na naszej stronie. Z tego artykułu dowiesz się natomiast, jak ogromną rolę odgrywa samo wyposażenie kawiarni, dzięki któremu będziesz mógł przygotowywać napoje i jedzenie. Jaki sprzęt sprawdzi się najlepiej w Twojej kawiarni?
Niezawodny ekspres z młynkiem do kawy
Sercem każdej kawiarni jest bar, a na nim ekspres do kawy. Profesjonalne ekspresy to np. ekspresy ciśnieniowe, które umożliwią nam przygotowanie idealnego espresso, będącego podstawą wielu innych napojów. Sztuka parzenia kawy wymusza na nas także posiadanie młynka do kawy, który ułatwi nam mielenie ziaren na bieżąco. Możemy też zdecydować się na ekspresy przelewowe. Wszystko zależy od tego jaki rodzaj kawy zamierzamy serwować. Niezawodne ekspresy znajdziesz na stronie gastrohub.pl.
Urządzenia chłodnicze i mroźnicze do kawiarni
Bardzo ważną rolę w wyposażeniu kawiarni odgrywają także urządzenia chłodnicze. Pod tym pojęciem kryje się bardzo wiele sprzętów: szafy chłodnicze przeznaczone do trzymania towarów na zapleczu, witryny cukiernicze do bezpośredniego prezentowania towarów klientom oraz lodówki podblatowe i moduły chłodnicze, które najlepiej sprawdzą się w okolicach baru do przechowywania produktów niezbędnych do przygotowywania napojów na bieżąco. Podobną grupę sprzętów stanowią urządzenia mroźnicze. Są to na przykład szafy mroźnicze, mroźnie podblatowe i konserwatowy do lodów.
Urządzenia grzewcze w wyposażeniu kawiarni
Na wyposażenie kawiarni składają się również urządzenia grzewcze. Zalicza się do nich na przykład opiekacze do kanapek, warniki, piece konwekcyjne, ale także zmywarki. Jeżeli zamierzasz używać w swojej kawiarni porcelany, bez wątpienia niezbędna zmywarka, która pozwoli zachować czystość naczyń. Wspomniane wcześniej urządzenia grzewcze znajdą zastosowanie w lokalach z konkretnym menu. Ich zakup powinien być zaplanowany wcześniej, już na etapie tworzenia idei miejsca.
Dodatkowe sprzęty i urządzenia gastronomiczne
Dostępnych jest także mnóstwo innych sprzętów przeznaczonych do przygotowywania konkretnych napojów i potraw. Należą do nich na przykład wyciskarki do cytrusów, konserwatory do lodów czy blendery barowe i wiele innych. Mogą one dać więcej możliwości w Twojej karcie menu.
Kolejną istotną dla funkcjonowania kawiarni kwestią są meble technologiczne. Są to różnego rodzaju zabudowy ze stali nierdzewnej niezbędne w każdym lokalu gastronomicznym zarówno na barze, jak i na zapleczu. Pozwalają one łatwo zachować higienę, zwłaszcza w czasie COVID. Dodatkowo są odporne na wiele czynników zewnętrzych takich jak niska i wysoka temperatura, zarysowania, obicia i wiele innych.
Kompleksowe wyposażenie kawiarni
Wszystkie wspomniane w tym artykule urządzenia oraz nazwy ich kategorii pozwolą lepiej orientować się w nazwach i rodzajach sprzętów gastronomicznych. Będą to informacje szczególnie przydatne dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gastronomią.
Jeśli chcesz wyposażyć swoją kawiarnię w profesjonalne urządzenia gastronomiczne z gwarancją zapraszamy do kontaktu. Nasi eksperci przygotują dla Ciebie pełną ofertę na wyposażenie kawiarni od podstaw. Dodatkowo, w nenpo stawiamy na używane urządzenia, dzięki czemu możesz nie tylko zaoszczędzić pieniądze podczas zakupu urządzeń, ale przede wszystkim pomagasz chronić środowisko i realnie uczestniczysz w gospodarce cyrkularnej.
Blog
- Innowacyjny ekspres do kawy Heylo
- Targi Host Milano 2023 – Kulisy sukcesu naszej firmy w świecie gastronomii
- Warszawskie kawiarnie stawiają na niezawodne używane urządzenia
- Renowacja urządzeń gastronomicznych
- Jak zaoszczędzić na serwisie gastronomicznym?
- Serwis witryn do lodów i konserwatorów
- Przegląd urządzeń gastronomicznych przed sezonem
- Serwisant urządzeń gastronomicznych – na czym właściwie polega jego praca?
- Kostkarka do baru – kiedy nie warto jej kupować?
- Używane sprzęty gastronomiczne powodem do dumy
- La Marzocco – ekspres do kawy najchętniej wybierany przez baristów
- Używane witryny do lodów w lokalnej cukierni
- Jakie wyposażenie do kawiarni?
- Jak wygląda naprawa urządzeń gastronomicznych?
- Zero waste pierwszym krokiem do gospodarki cyrkularnej
- Jak rozpoznać dobry serwis gastronomiczny?
- Najlepsza wyciskarka gastronomiczna do cytrusów
- Czyszczenie i konserwacja urządzeń gastronomicznych
- Konserwator do lodów – porady dla użytkowników
- Elektryczny kontakt grill – jaki wybrać?