Zero waste pierwszym krokiem do gospodarki cyrkularnej
Pod hasłem zero waste w kawiarni zawiera się wiele pojęć. Chodzi nie tylko o niemarnowanie żywności, czy używanie ekologicznych produktów, ale także minimalizowanie ilości odpadów oraz prowadzenie kawiarni czy restauracji w sposób ekonomiczny – stosując na przykład energooszczędne rozwiązania. Oto kilka przydatnych i prostych porad, które mogą sprawić, że Twój lokal będzie bardziej przyjazny dla środowiska.
Jak zacząć? Najprościej – recykling
Pierwszym łatwym rozwiązaniem jest ograniczenie używania plastiku. Naczynia z niego wykonane należy zastąpić innymi, wyprodukowanymi z naturalnych materiałów. Plastikowe kubki na kawę można zamienić na papierowe, lub wykonane z roślinnego plastiku PLA na przykład z kukurydzy. Ponadto talerze i pojemniki na wynos wykonane z otrębów pszennych czy trzciny cukrowej są także świetną alternatywą.
Naczynia wielorazowe
Najlepszym rozwiązaniem mającym na celu ograniczenie odpadów w myśl zasady zero waste jest korzystanie z naczyń i kubków wielorazowych. Dobrym pomysłem jest zachęcenie klientów do przynoszenia własnych kubków na kawę, za co w zamian dostaną np. zniżkę na wybrany napój. W ten sposób zużywa się mniej kubków jednorazowych oraz zachęca się konsumentów do zwracania uwagi na ekologiczne rozwiązania.
Jakie urządzenia wybrać do lokalu gastronomicznego?
Innym ważnym czynnikiem, który może pomóc w prowadzeniu lokalu gastronomicznego w sposób ekologiczny jest świadomy wybór urządzeń. Nowsze urządzenia zwykle zużywają mniej prądu, ze względu na użycie nowszych podzespołów, jednak często są o wiele bardziej awaryjne. Wynika to z większej ilości podzespołów elektronicznych. Warto więc naprawiać stare urządzenia, w myśl idei zero waste i założeń gospodarki cyrkularnej. Dając im nowe życie, mamy pewność, że będą działały długo, ponieważ zostały wyprodukowane z trwalszych materiałów. Czasem warto zrezygnować z jednej lub dwóch dodatkowych, zbędnych funkcji, w zamian za trwałość urządzenia i mniejsze koszty napraw.
Na co zwrócić uwagę wybierając urządzenia gastronomiczne?
Analogicznie do urządzeń gastronomicznych, warto wybierać używane meble najlepszych marek i akcesoria do wystroju lokalu. Często wystarczy je jedynie odświeżyć lub przemalować, żeby nadać im zupełnie nowy i niepowtarzalny wygląd. W ten sposób ograniczmy pochłaniającą dużą ilość energii, wody i surowców produkcję. Naprawiając meble, działamy w sposób przyjazny dla środowiska- opierając się na założeniach gospodarki cyrkularnej.
Jak zastosować koncepcję zero waste oraz gospodarki cyrkularnej w kawiarni?
Te i wiele innych pomysłów mogą w znacznej mierze przyczynić się do spowolnienia procesu degradacji środowiska. Prowadząc kawiarnię, restaurację lub inny lokal gastronomiczny warto jest mieć je na uwadze. Podane wyżej rozwiązania to tylko kilka pomysłów, które można prowadzić samemu. Świadomość społeczna zmian klimatycznych i konieczności ograniczania negatywnych skutków naszych działań jest już wpisana w naszą codzienność. Jeżeli potrzebujesz podpowiedzi i wsparcia w temacie używanych i dobrych urządzeń gastronomicznych lub fachowego serwisu gastronomicznego skontaktuj się z ekspertem. W nenpo zawsze służymy Ci radą.
Blog
- Innowacyjny ekspres do kawy Heylo
- Targi Host Milano 2023 – Kulisy sukcesu naszej firmy w świecie gastronomii
- Warszawskie kawiarnie stawiają na niezawodne używane urządzenia
- Renowacja urządzeń gastronomicznych
- Jak zaoszczędzić na serwisie gastronomicznym?
- Serwis witryn do lodów i konserwatorów
- Przegląd urządzeń gastronomicznych przed sezonem
- Serwisant urządzeń gastronomicznych – na czym właściwie polega jego praca?
- Kostkarka do baru – kiedy nie warto jej kupować?
- Używane sprzęty gastronomiczne powodem do dumy
- La Marzocco – ekspres do kawy najchętniej wybierany przez baristów
- Używane witryny do lodów w lokalnej cukierni
- Jakie wyposażenie do kawiarni?
- Jak wygląda naprawa urządzeń gastronomicznych?
- Zero waste pierwszym krokiem do gospodarki cyrkularnej
- Jak rozpoznać dobry serwis gastronomiczny?
- Najlepsza wyciskarka gastronomiczna do cytrusów
- Czyszczenie i konserwacja urządzeń gastronomicznych
- Konserwator do lodów – porady dla użytkowników
- Elektryczny kontakt grill – jaki wybrać?